28. 5. 2011.

Izveštaj sa Sunca na dan 28.05.2011.

Autor: ExNor
Lokacija: Beograd, Kotež
Vreme: oko 12:30h (+1UTC)

Pre samo nekoliko dana Sunce je bilo potpuno mirno, prektično bez ijedne pege, a onda iznenada, lišeno očiglednog povoda, one su počele da se promaljaju po skoro celoj njegovoj površini (fotosferi), tako da je u ovome trenutku na njemu već 6 regija aktivno.
Obzirom da smo sve bliži letu na našoj severnoj hemisferi, moja terasa-opservatorijum postaje sve neadekvatnije mesto za osmatranje Sunca, iz razloga što je ono iz dana u dan sve višlje na nebu i bukvalno se već jedva promalja kroz komšijsku terasu i krošnju drveta koji se nalaze sprat iznad. Ipak, postavljam teleskop na terasu, na njega montiram obavezni i nezaobilazni Astrosolar Baader filter, otprilike ga usmeravam u pravcu gde se nalazilo Sunce u tome trenutku i strpljivo čekam da senka teleskopa na podu dobije karakterističan oblik, a što je jasan znak da Sunce imam u okularu. U međuvremenu postavljam fotoaparat Canon A450 i širokougaoni okular od 20mm na Microstage adapter. Kada se Sunce konačno ukazalo, odmah započinjem sa fotkanjem, znajući da nemam mnogo vremena na raspolaganju.

Aktivne regije 1223 i 1224.


Detalj aktivne regije 1224.



Aktivne regije 1225 i 1226.
Zanimljivo je da je regija 1226 u trenutku dok sam fotkao emitovala X-zrake klase C, koji naravno nisu vidljivi na priloženoj fotografiji, jer osim toga što moj fotoaparat nije "osetljiv" na emisije u tom delu elektromagnetnog spektra ;-), atmosfera zemlje u potpunosti blokira X-zrake i na našu sreću sprečava te opasne visokoenergetske fotone da dospeju do nas.

Нема коментара: