19. 7. 2011.

Međunarodna svemirska stanica, Atlantida i Sunce

Autor: amatersko astronomsko društvo "Tycho Brahe" Beograd
Lokacija i datum: Beogradsko naselje Karaburma, 17.07.2011.
Razlog izlaska na teren: istorijski tranzit MSS i STS-135 preko Sunca
Oprema: Standardna

Nedelja je, reklo bi se tipičan letnji dan u velikom gradu, sezona je godišnjih odmora i ulice su skoro potpuno puste, a temperatura u hladu prelazi 30 stepeni na Celzijusovoj skali. Ipak, nešto je posebno izdvajalo ovu nedelju od svih onih koje su prošle, ali i onih koje će u budućnosti doći, događaj koji smo mi sa velikim nestrpljenjem dugo isčekivali.
Konačno, našli smo se u jedinstvenoj prilici da budemo svedoci prelaska Međunarodne svemirske stanice preko površine Sunčevog diska, ali ne samo to. Na MSS-u je tih dana bio "prikačen" zadnji Space Shuttle u istoriji, STS-135 "Atlantida", koji se spremao da se za 42 sata odvoji od MSS-a i iz orbite aterira na pistu Svemirskog centra Kenedi na Floridi, te nakon 30 godina stavi tačku na Space Shuttle program. Jasno nam je bilo da ovu šansu nismo smeli ispustiti.
Već oko podneva smo na osmatračkoj lokaciji, na terasi stana kod kolege Bruna, postavili smo opremu i započeli opsežne pripreme i testove kako bi utvrdili da je sve na svome mestu i da funkcioniše onako kako je i planirano.


Sa tehničke strane, ovaj događaj je bio veliki izazov, kako za nas same, tako i za astro-fotografsku opremu kojom smo raspolagali. Budući da MSS orbitira oko planete na visini od oko 400 kilometara, prosečnom brzinom od 27.743 km/h, te da njegov tranzit preko Sunčevog diska trajao munjevite 0,4 sekunde, prostora za grešku jednostavno nije bilo. Kako je bio dan, montažu smo "useverili" po osećaju, aperturu teleskopa obezbedili obaveznim Astrosolar Baader filterom, a na širokougaoni okular od 20mm postavili Microstage adapter i fotoaparat Canon A550, podešen za snimanje video zapisa rezolucije 640x480, sa po 30 kadrova u sekundi. Montirali smo motore za praćenje, pokrenuli ih i uradili nekoliko probnih snimaka. Za sada, sve je izgledalo obećavajuće.
A onda, nepun sat pre istorijskog tranzita usledio je šok! Kada smo izašli na terasu u redovan pregled opreme i pogledali kroz okular, umesto Sunca, zatičemo totalni mrak? Podižemo pogled i ne verujemo, komšinica na spratu iznad okačila je tek opran veš i u potpunosti nam blokirala vidno polje :-(
Minuti najednom počeše da promiču kao sekunde...

Kada smo se oporavili od inicijalnog šoka, shvatili smo da ako brzo ne reagujemo, naša "do detalja isplanirana operacija" se vrlo lako mogla pretvoriti u potpuni fijasko. Komšinicu smo u startu ostavili kao poslednju opciju, jer smo kapirali da bi njen odgovor bio tipa "Kakav MSS i STS i koja Atlantida? Istorijski tranzit? More manite me se narkomani ili ću da zovem policiju!". Druga opcija je bila da izmestimo kompletnu opremu na neko pogodnije mesto na terasi, ali i od nje smo brzo odustali, jer takvog mesta jednostavno nije bilo. U agoniji, odlučujemo se da montažu teleskopa spustimo za oko pola metra, u najniži mogući položaj. Konačno, Sunce smo ponovo imali u okularu, ali je sada lagani povetarac, koji se povremeno javljao, opet nabacivao veš u vidno polje i kratkotrajno ga blokirao. Kako je do toga dolazilo prilično retko, a Sunce prešlo meridijan i krenulo da "pada", odlučili smo da prihvatimo rizik i krenemo u akciju...


Na oko 2 minuta pred sam tranzit započinjemo snimanje i vršimo poslednje korekcije kadra. I onda, nakon 3 sata priprema i neizvesnosti, u 14h 25m 34s, terasom se razleže urlik oduševljenja, od kojega je verujemo i komšinica poskočila ;-) Pred našim očima, ekranom fotoaparata prohujali su Međunarodna svemirska stanica i STS-135 "Atlantida", momenat koji je tako kratko trajao, a koji će nam sasvim sigurno, ostati zauvek u sećanju.

Tranzit u realnom vremenu, 18 kadrova za 0,4 sekunde

Putanja tranzita (oko 10x sporije)

1 коментар:

Анониман је рекао...

svaka cast :)