31. 8. 2011.

Kometa Garradd i M71

Autor: amatersko astronomsko društvo "Tycho Brahe" Beograd
Lokacija i datum: Beograd, Makiš, 26. avgust 2011.
Razlog izlaska na teren: kometa C/2009 P1 (Garradd) prolazi pored M71
Oprema: Standardna

Krstareći kroz sazvežđe Strele (Sagitta), 26. avgusta kometa ''Garradd'' će na svom putu proći pored zbijenog zvezdanog jata M71 na razdaljini od oko 1.4 AJ (210 miliona kilometara) od naše planete. Iako nemamo mogućnosti da izađemo iz grada i pokušamo da ispratimo ovaj događaj kako dolikuje (iz mraka), ipak se odlučujemo da spakujemo opremu i probamo da osmotrimo i fotografišemo ovaj dvojac iz Beograda.. Dan je bio bez oblačka i to nas je radovalo. Entuzijazam na nivou. :) Ali već po polasku od kuće smo konstatovali da ćemo imati problema sa jakim vetrom koji je krenuo da duva taj dan.
Stižemo na Makišku stranu Save, produžujemo još 3-4 km dalje (malo pre Ostružnice), gde kolega ExNor poznaje čuvara skladišta neke građevinske firme i gde je kao iole mrak u BG-u.. Naravno, svetlosno zagađenje ubija i tamo, ali ajd'.. Entuzijazam je čudo.. :) Montiramo teleskop i ostalu opremu, u nadi da će se vetar smiriti malo, a usput fotografišemo.

Prelet Međunarodne Svemirske Stanice kroz Velika Kola (ExNor, Canon A550)
Kasiopeja, bljesak od Iridijum satelita i trag uzletanja aviona sa surčinskog aerodroma (5ja, Canon SX120IS)
Nakon toga smo locirali Garradd-a i M71, uključili motore za praćenje i osmatrali ovaj dvojac dok smo čekali da se vetar stiša... Vetar je bio toliko jak da se moglo na oko videti kako se naša skromna EQ-3 montaža ljulja.. Vreme je prolazilo, a vetar definitivno nije bio na našoj strani, čak se i pojačavao s vremena na vreme... No, pošto smo već bili kompletno namontirani ipak se odlučujemo da napravimo seriju fotografija, iako smo znali da ''mlatimo praznu slamu''.

Od ukupno 25 fotografija od po 30 sekundi ekspozicije, možda su dve upotrebljive (nezamućene).. Eto, desilo se čak dvaput da se stišao vetar baš kad treba.. Ovako izgleda najbolji pojedinačni kadar (kad se obradi u PS-u):
Od 17 fotografija koje bi uopšte iko pomislio da stavi na stakiranje u program, DeepSkyStacker je prihvatio svega 7 i to na kraju uz obradu izgleda ovako:
Šta reći...moglo je biti bolje da nije bilo vetra i da smo bili van grada, ali ako ništa, bar imamo snimak za uspomenu, dvojac koji se više neće ponoviti.
Potrudili smo se, dali sve od sebe, više sreće drugi put...

2 коментара:

Unknown је рекао...

Svaka čast na fotografijama. Zaista su odlične. Ja čekam priliku za slobodnim vremenom pa da pokušam da snimim M101 i supernovu u njoj, ali nikako da nadjem to slobodno vreme, a kao drugo nikako da mi stigne T/2 adapter za Nikon. U svakom slučaju samo napred, redovno pratim vaše aktivnosti koje su za svaku pohvalu.

a.a.d. "Tycho Brahe" је рекао...

Hvala Zorane na pohvalama i lepim rečima, supernova u M101 je u ovome trenutku popriličan izazov za astronome amatere i njihovu opremu, stoga vam želimo puno sreće u vašem "lovu". Vedro nebo.