10. 3. 2012.

Aktivna regija 1429

Autor: ExNor
Lokacija i datum: Beograd, 10. mart 2012. UTC+1
Oprema: Standardna

Proteklih dana na žalost ponovo smo bili pod "rafalnom paljbom" raznoraznih dezinformacija plasiranih od strane domaćih medija javnog informisanja, a sve one imale su jednu zajedničku temu, naše Sunce. Verovatno već pogađate, reč je o prošlonedeljnim solarnim erupcijama i haosu koje su one izazvale, ali na sreću samo u glavama naših brižnih novinara (čast izuzecima), koji su i ovoga puta nadam se nesvesno, pokazali koliku moć može imati neodgovorno i nestručno izveštavanje. Evo samo nekoliko "interesantnih" naslova iz dnevne štampe:
"Dve solarne oluje hrle ka Zemlji, ugroženi sateliti i dalekovodi, avioni menjaju rute", "Solarna oluja udara u Zemlju", "Sunce napravilo haos na Zemlji".
Jednostavno ne mogu a da se ne prisetim avgusta, sada već davne 1999. godine i tadašnjeg delimičnog pomračenja Sunca, kada su se naši preplašeni sugrađani, sve sa životnom ušteđevinom, bukvalno zaključavali u podrume i kada su opustele ulice Beograda bezmalo ličile na scene iz apokaliptičnog filma "Dan posle".
Ipak...čini se da je evolucija jedan stvarno dug i poprilično neizvestan proces.
No, ne obazirući se na napise u štampi, u subotu sam bio za teleskopom na terasi sa idejom da osmotrim i ovekovečim tog "monstruma" - aktivnu regiju 1429. Koristio sam standardnu opremu i obavezni solarni filter u cilju da izbegnem zasigurno oštećenje svojih očiju, ali i opreme. Obzirom da je bio dan, na nebu se lepo moglo videti da atmosferske prilike nisu bile baš naklonjene, prisutna je bila nekakva izmaglica, a naša zvezda još uvek dosta nisko na horizontu, kako se ova zima bližila kraju...

Sunce na dan 10. mart 2012. u 11:41 +1UTC
Canon A550, MicroStage, okular 20mm
(za detalje pređite mišem preko fotografije)
Aktivna regija 1429 i njen kompanjon regija 1430
Canon A550, MicroStage, okular 6mm

U međuvremenu, 13. marta u 18:41 po našem vremenu, sada već odlazeća aktivna regija 1429 proizvela je još jednu dosta jaku erupciju klase M7 (detalji ovde), a po prvim zvaničnim informacijama iz pouzdanih izvora, velike su šanse da ista bude i geoefektivna. Ali pošto pouzdani izvori ne mogu sa sigurnošću predskazati kakvi će njeni efekti biti po nas, čini se da ću odgovor ipak morati potražiti na nekoj od trafika u dnevnoj štampi, a što sa posebnim nestrpljenjem očekujem. :)

Нема коментара: