6. 2. 2011.

Mesec se kupa u oblacima

Autor: amatersko astronomsko društvo "Tycho Brahe" Beograd
Lokacija i datum: Beograd, Kotež, noć 25.09.2010.
Razlog izlaska na teren: Ništa posebno
Na teren (terasu) izašli: Bruno i ExNor
Oprema: Standardna

Dobro je poznato da je za savršen pogled u kosmos potrebno što vedrije nebo, lišeno svetlosnog zagađenja, sa minimumom atmosferskih turbulencija, vlage, čestica prašine, itd. Iako je to pozno septembarsko veče bilo sušta suprotnost navedenom idealu, ni to nije bilo dovoljno da nas odvrati od toga da iznesemo i montiramo opremu na već standardno osmatračko mesto, terasu moga stana u Kotežu.
Dok se ona aklimatizovala, mi smo 'kulirali' na gajbi i sa vremena na vreme izlazili napolje, nebi li utvrdili da li su se vremenski uslovi popravili.
Negde oko 01:30 po lokalnom vremenu, oblaci se konačno razudjuju na kratko, i to tačno na mestu gde se u tome trenutku nalazio mesec, koji je pre 2 dana bio ne samo pun, već i redak Super Žetveni mesec.
Kada smo teleskop usmerili ka njemu i pogledali kroz okular, dočekala nas je pomalo nadrealna scena, jer se on bukvalno kupao u slojevima oblaka koji su se pred njime smenjivali, znali smo da ako to želimo da ovekovečimo, moramo reagovati brzo.
Skoro u panici, montiramo okular od 25mm na fotoadapter, na njega kačimo fotoaparat Canon A450 i sve to šrafimo na Barlow 2,5x koji se već nalazio u fokuseru teleskopa. Nakon što smo kadrirali mesec, fiksirali smo teleskop, uključili kameru i pustili rotaciju zemlje i oblake da učine svoje.

Na prvom snimku te večeri iz oblaka izranja, sada već čuveni krater Tycho.


Dok na drugome slavni Kopernikus, Kepler i Aristarh, prosto nestaju u njima.


Ne dugo zatim, oblaci preplavljuju čitavo nebo :( i odnose mesec iz našeg vidokruga za to veče. Sve u svemu, iako je trajalo kratko, bili smo prezadovoljni onime što smo videli i zabeležili. Naša upornost i ljubav za astonomskim osmatranjem, se ovoga puta isplatila na najlepši mogući način.

Нема коментара: