13. 4. 2011.

54 milijarde prvih četvrti Meseca

Autor: ExNor
Lokacija: Beograd, Kotež

11. aprila ove godine, mesec se ponovo našao u prvoj četvrti, a što je i u prošlosti uporno činio i to približno 54 milijarde puta do danas. A kako to? E pa ovako. Budući da do prve četvrti dolazi jednom mesečno, i da je starost sunčevog sistema procenjena na oko 4.5 milijarde godina, prostim množenjem meseci i godina dolazimo do spomenute, aproksimativne cifre, na sledeći način: 12 x 4.500.000.000 = 54.000.000.000.
Zanimljivo je i to, da mesec kada je u ovoj fazi, izlazi u podne na istoku, najvišu tačku na nebu doseže u suton, a za horizont zalazi u ponoć. Uprkos tome što je tada tačno jedna polovina njegove površine osvetljena suncem, ona se naziva prvom četvrtinom jer ukazuje na trenutni položaj meseca u orbiti oko zemlje.

Kako su se oblaci nad gradom tokom dana razišli, uveče sam izneo opremu na terasu i proveo neko vreme u društvu sa milijarderom, mesecom prve četvrti. Obzirom da sam malo okasnio, a on već nekoliko sati uznapredovao zapadno od meridijana (juga), te je već duboko zašao u krošnje drveća jugo-zapadno od moje terase, morao sam strpljivo da čekam na povoljnu priliku. A kada se on konačno promolio, u jednoj rupi, u granju, bio sam jednostavno očaran onim što sam video u okularu teleskopa, brže bolje sam skočio po fotoaparat, ne bi li taj, ne tako redak ;-) selestijalni fenomen, uspeo da zabeležim.

Oprema kojom sam raspolagao bila je standardna, a za fotografije je zaslužan Canon A450. Na teleskopu je bio instaliran okular od 25mm, a fotoaparat na MicroStage adapteru, u nekoliko različitih režima uvećanja.

Dva upečatljiva detalja sa mesečevog terminatora, linije koja deli osunčani deo i deo koji se nalazi u mraku.


Нема коментара: