31. 1. 2012.

Januar u Beogradu 2012. godine

Autor: 5ja
Lokacija i datum: Novi Beograd, 29. Januar 2012.
Oprema: Canon SX120 IS + mini stativ

Januar je i nemamo puno prilika za izlazak na teren tj. odlazak iz svetloga grada u mračnije predele, kako zbog temperature koja je u minusu, tako i zbog jako česte oblačnosti i padavina. U medjuvremenu, dok se temperatura malo ne poveća i dok se oblaci ne razidju, uvek može da se snimi i poneka fotografija sa prozora običnim kompaktnim aparatom kao neka vrsta dokumenta tog odredjenog vremena i trenutka.

Večeras, 29.01.2012. oblaci su se konačno razišli i imao sam priliku da fotografišem četri najvidljivije planete našeg sunčevog sistema, Veneru, Mars, Jupiter i Saturn. Naime, slučajno sam bio kod drugara kome prozor gleda na zapad gde su se u ranijim večernjim satima videli Jupiter, Venera i Mesec, da bih kasnije sa svog prozora koji gleda na istok imao pogled na Mars i Saturn.

Ovako je izgledao pogled ka zapadu u 18:58 (+1 UTC):

Jupiter i položaj njegova četri čuvena meseca  u 19:01 (+1 UTC). Io se skoro i ne vidi jer uskoro počinje da prolazi kroz tranzit preko diska Jupitera:

Na ovoj slici se vidi koliko jako Venera sija tj. reflektuje sunčevu svetlost ka nama. Pored tolike svetlosne zagadjenosti i sjaja Meseca (koji je skoro u fazi prve četvrtine), gde se teško vidi i bilo koja zvezda, Venera i dalje blješti:

Mesec koji će za dva dana biti u fazi prve četvrtine. Centralno na fotografiji su vidljiva tri grupisana kratera Katarina, Ćirilus i Teofilus (sa leva na desno). To su udarni krateri i sva tri su približne veličine oko 100 km u prečniku i dubine oko 3 km:

Prepoznatljivo crvenilo Marsa koji je pre samo pet dana ''zaokrenuo'' svoju putanju po noćnom nebu iz progradnog u retrogradno kretanje:

A ovako je izgledao pogled ka istoku u 23:41 (+1 UTC). Vide se Saturn i Mars uz školski primer svetlosnog zagadjenja velikog grada:

Нема коментара: