28. 2. 2012.

Potpis Marsa i njegove svite u 120 sekundi

Autor: ExNor
Lokacija i datum: Beograd, Kotež, 27. februar 2012.
Oprema: Canon A550 CHDK, mini foto stativ i merdevine

Fotografija sa dugom ekspozicijom često ume lepo da prikaže mnoge detalje koji su inače nedostupni našem oku, kao na primer prividan pokret celestijalne sfere ili boje nebeskih objekata koje tada postaju znatno uočljivije.
Zapravo, analizirajući fotografiju možemo doći do vrlo pogrešnog, ali takođe i sasvim logičnog zaključka, da je tlo na kome stojimo potpuno statično, a da se ceo nebeski svod lagano okreće nad nama, što je i bilo opšte prihvaćeno mišljenje sve do XVII veka, nakon što je nekolicina mudrih ljudi skupilo hrabrosti da se suprotstavi toj dogmi i izrazito netolerantnom sistemu koji je bio na vlasti tada.
Što se tiče odnosa boje zvezda i njihove temperature, čak i tu naša svakodnevna iskustva ponovo padaju na ispitu. Plave zvezde koje uočavamo na noćnom nebu su najtoplije, bele su srednjih temperatura, dok su crveno-narandžaste najhladnije. Odgovor zašto je to tako nudi fizika, ali o tome možda nekom drugom prilikom...

23:43 +1UTC ISO100/F5/120 sek.

Na priloženoj fotografiji, u ekspoziciji dugoj 2 minuta, osim svetlosnog zagađenja zabeležio sam planetu Mars i preteće objekte u okolini, uglavnom zvezde iz sazvežđa Lava, gde se on nalazi već duže vremena, tačnije od novembra prošle godine i gde će boraviti sve do juna 2012., a dugo očekivana opozicija i najbliži prilazak Marsa Zemlji odigraće se kroz nekoliko dana i to 3. i 5. marta.
Za kraj, fotka od prethodne večeri, snimak je nastao na istoj lokaciji i u slično vreme, ali ovoga puta sa znatno manjim faktorom uvećanja. Njome dominira sjajni Mars, dok se iznad uočava gotovo celo sazvežđe Lava.
Interesantno kako se alfa zvezda Lava, plavo beli Regulus, smestio vešto usred lokalnog borića :)

27.2.2012. 00:33 +1UTC ISO400/F3.5/12 sek.

Нема коментара: