18. 7. 2012.

Okultacija Jupitera 15.7.2012.

Autor: amatersko astronomsko društvo "Tycho Brahe" Beograd
Lokacija i datum: atar sela Donji Branetići 15.7.2012.
Oprema: Standardna

Protekli vikend obeležio je jedan dosta redak i sa velikim nestrpljenjem očekivan astronomski događaj, a reč je o takozvanoj okultaciji, u ovome slučaju najveće planete sunčevog sistema Jupitera koji je gotovo čitav jedan sat bio zaklonjen površinom našeg obližnjeg prirodnog satelita Meseca. Reč okultacija inače vodi poreklo od latinske reči occultare što bi u doslovnom prevodu značilo "skrivanje" i za razliku od konjukcija, prividnog bliskog susreta nebeskih tela na nebu koja se događaju dosta često, one predstavljaju pravu poslasticu za astronome, a tokom istorije bile su od ogromnog značaja jer se njihovim pažljivim osmatranjem moglo dosta toga saznati o objektima koji su bili akteri tog svojevrsnog "sad me vidiš, sad me ne vidiš" nebeskog trika.
Što se nas tiče već odavno smo imali dogovor da ovaj događaj nikako ne smemo propustiti, a i pri izboru lokacije vrlo lako smo postigli kosenzus, odlučujemo se za naš omiljeni "astro-štek" na podrudničkim pašnjacima u takovskom kraju.

Panorama osmatračke lokacije (Samsung S8000)

Sam "Okultni" čin, imajući u vidu naš geografski položaj odigrao se u nedelju 15. jula u ranim jutarnjim časovima, Mesec u srpu koji tek što se podigao nad Rudnikom i koji je iz minuta u minut bio sve bliži vrlo sjajnom Jupiteru kreirao je gotovo nadrealnu scenu, koju ćemo sasvim sigurno još dugo vremena pamtiti. Prvi kontak između ova dva nebeska tela zbio se tačno u 03:24:07 +2UTC po našem lokalnom vremenu, a uprkos nenadanim tehničkim problemima sa fotoaparatom i dosta nestabilnosti u atmosferi, ipak smo kako tako uspeli da dokumentujemo taj spektakularni prizor. Animirana sekvenca koja sledi sastoji se od 13 sukcesivnih fotografija i zabeležena je teleskopom sa praćenjem u afokalnoj tehnici.

Canon A550 sa uvećanjem 4x, okular 6mm

Nakon skoro punog sata provedenog van domašaja našeg pogleda i opreme u 04:18:50 +2UTC u trenutcima kada je zora već počela da rudi Jupiter se iznenada promalja iza Meseca, a njegov intenzivni sjaj koji u tome trenutku dopire do nas ostavlja nas bez daha.

Canon EOS 500D EF-S 18-55mm, ISO400/F5.6/1sek. (detalj)

Ono što golim okom nismo bili u stanju da vidimo bilo je još spektakularnije, tog jutra kao i obično Jupiter je imao svoje verne pratioce uz sebe, njegova četiri najveća satelita koji su jedan za drugim izlazili iza Meseca te kao na paradi prodefilovali vidnim poljem našeg teleskopa. Prva po redu nastupila je Evropa, za njom je išao Io, a zatim u plavetnilo novoga dana uranjaju Ganimed i Kalisto. "Time-lapse" koji sledi i koji prikazuje ta dešavanja nastao je u periodu od 04:16 do 04:46 i sastoji se od 146 pojedinačnih fotografija.

Canon A550, okular 6mm

Pored okultacije Jupitera koja je svakako bila naš primarni cilj, ostatak vremena iskoristili smo da zabeležimo i objekte takozvanog "južnog neba" koji nam već neko duže vreme uporno izmiču, što zbog naših obaveza, što zbog nepovoljnih vremenskih uslova. Rezultat toga je gotovo 8 gigabajta sirovog materijala sa neba koji je
trenutno u fazi obrade i koji ćemo nadamo se biti u mogućnosti da prezentujemo uskoro.

Нема коментара: