8. 7. 2012.

Astrofoto razglednica iz Donjih Branetića 29.6.-1.7.2012.

Autor: amatersko astronomsko društvo "Tycho Brahe" Beograd
Lokacija i datum: atar sela Donji Branetići 29.6.-1.7. 2012.
Oprema: Standardna

Tačno mesec dana nakon "bliskog susreta" sa objektima dubokog prolećnog neba iz daleke prošlosti, a na našu veliku radost, ponovo smo se obreli u čudesnom ambijentu podrudničkih proplanaka u ataru sela Donji Branetići kraj Takova, koji čini se postaju naša standardna i sasvim sigurno omiljena astronomska lokacija.
Vremenski uslovi na terenu bili su skoro pa savršeni, budući da nije bilo značajne temperaturne razlike između dana i noći nestabilnosti su bile minimalne, a već po običaju jedinu ozbiljnu smetnju predstavljao nam je najveći prirodni reflektor sunčeve svetlosti Mesec kome je nedostajalo tek nekoliko dana kako bi postao pun.

Canon A550 ISO200 F5.5 1/100sek.

Dvojno zvezdano jato u sazvežđu Perseja (Perseus) koje je moguće uočiti i golim okom, spada u objekte koji svoju punu lepotu pokazuju na malim uvećanjima, a budući da je spektroskopski utvrđen njihov takozvani "plavi pomak", te da se generalno kreću u našem pravcu brzinom od približno 22 km/s, jednog veoma dalekog dana u budućnosti biće moguće uživati u njihovoj lepoti bez ikakvih dodatnih optičkih pomagala.

Dvojno zvezdano jato u Perseju (Primarni fokus 6x30sek. ISO1600)

Kada je Mesec neposredno pred zoru krenuo da se povlači ka zapadu, a snežno bela svetlost koja je dopirala sa njega počela da kopni, nebom ubrzo zavlada tama, a nad nama celom njegovom dužinom počeše da se nadvijaju beličasti oblaci, koji ovoga puta nisu poticali od vodene pare visoko u našoj atmosferi, već od kumulativnog sjaja milijardi zvezda od kojih je sazdana galaksija koju nastanjujemo, naš Mlečni put.

Mlečni put (Canon EOS 500D EF-S 18-55mm na EQ monaži 10x30sek. ISO1600)
Budući da je Andromeda M31 na udaljenosti od oko 2.5 miliona svetlosnih godina nama najbliža spiralna galaksija i pošto se veruje da je veličinom i oblikom vrlo slična našoj, pogled u noćno nebo sa nekog od njenih udaljenih svetova ne bi se trebao bitno razlikovati od onoga što mi uočavamo posmatrajući Mlečni put.

Andromeda (Primarni fokus 11x30sek. ISO3200 + 10x30sek. ISO1600)
U subotu oko podneva pri temperaturi koja se sasvim sigurno kolebala negde oko 40. podeoka na celzijusovoj skali, teleskop koji smo prethodno propisno obezbedili zaštitnim filterom, a naše glave suncobranom za plažu, usmeravamo ka Suncu koje se evidentno bližilo očekivanom maksimumu svoje aktivnosti početkom sledeće godine.

Sunce 30. jun 2012. u 12:52 +2UTC
Canon A550, MicroStage, okular 20mm
(za detalje pređite mišem preko fotografije)

U mnoštvu aktivnih regija koje su bile prisutne svakako najzanimljivija i najveća bila je regija 1515, koja je u danima koji su sledili proizvela više snažnih erupcija, od kojih su neke bile na ivici klase X. Konačno u petak
6. jula njena aktivnost kulminirala je erupcijom klase X1.1, a koja prema prvim zvaničnim informacijama ne bi trebala da bude geoefektivna.

AR1515 i AR1514 30. jun 2012. u 14:03 +2UTC
Canon A550 uvećanje 4x, okular 6mm, procesirano 290 kadarova (Registax 5)

Severni nebeski pol je imaginarna tačka na nebu ka kojoj je usmerena osa rotacije naše planete i nalazi se u neposrednoj blizini zvezde Severnjače. Kada u njenom pravcu uperimo fiksiran fotoaparat i neko duže vreme u kontinuitetu beležimo kadrove, dobija se vrlo zanimljiv efekat poznat kao Zvezdani tragovi (Star Trails).
Za spajanje fotografija koristili smo besplatan softver Startrails.

Zvezdani tragovi oko severnog nebeskog pola
Canon EOS 500D EF-S 18-55mm, 220 fotografija od po 30 sekundi (110 minuta)
U nedelju pred zoru bili smo u prilici da uživamo u svojevrsnoj nebeskoj paradi koja se odigrala pred našim očima. Kao prethodnica tom događaju sa horizonta na istoku prvo proviruje "7 sestrica" popularno otvoreno zvezdano jato u našem narodu poznato kao Vlašići, za njima nastupio je gasoviti gigant planeta Jupiter, a uloga poslednje pratilje pripala je našoj komšinici Veneri.

7 sestrica, Jupiter i Venera
Canon EOS 500D EF-S 18-55mm 03:39 +2UTC
A kada se nebeska parada okončala usledio je vatromet fotona upriličen od strane naše obližnje zvezde, jasan znak da je još jedna fantastična noć pod otvorenim nebom ostala za nama i da je upravo vreme da se pođe na počinak.

Canon EOS 500D EF-S 18-55mm 05:08 +2UTC

Нема коментара: