11. 1. 2011.

A kako je sve počelo?

NCP Carousel

Zvezdana oluja nad Planinom od svetla

Autor: Bruno
Fotoaparat: Praktica

Mala grupa od četiri drugara, sada poznatijih kao Osnivački oci, rešila je da jedan vikend pobegne od gradskih svetala i neba sa po kojom zvezdom kako bi provela noć pod vedrim nebom i svetlošću našeg Mlečnog puta. Oprema sa kojom smo krenuli je bila skromna i sastavljena od dva analogna fotoaparata Praktike i Yashike i jedanog digitalnog Canona, dok je teleskop tada ostavljen samo u mislima i snovima. Bili smo veoma uzbuđeni zato što je namera tog malog izleta bila astrofotografija i to uglavnom analogna astrofotografija sa kojom do tada nismo imali skoro nikakva iskustva. To je bio dovoljan razlog da se cela noć pretvori u jedan veliki i za nas važan eksperiment – vreme osvetljavanja filma i postizanje cilja koji je bio, kao što ove dve fotografije pokazuju, takozvani STARTRAILS. 
Svi znamo da se Zemlja vrti oko svoje ose i upravo ta odlika ovog nebeskog tela nam omogućava da zabeležimo ovaj predivan efekat koji zvezde imaju na statični fotoaparat. Vreme osvetljavanja je bilo negde oko 30-45 minuta što se kasnije pokazalo da je bilo i malo previše ali šta mi znamo. Uz malo dorade originalnih fotki u smislu kontrasta itd.. uspeli smo da izvučemo nešto što je prepoznatljivo. Ali drama nije bila samo to.
Ona počinje kada smo se vratili i kada je trebalo razviti film i izraditi fotografije. Izgleda da nove mašine za obradu fotografija sa filma ne prepoznaju ništa sem ako na tom filmu nije tvoj pas u neobjašnjivoj pozi dok spava ili tvoja tetka koja sa oduševljenjem posmatra Kalemegdan koji nije videla godinama. Prvi put kada sam došao po razvijene filmove rekli su mi da na većini fotografija nema ništa. U prvom trenutku sam se zaledio misleći da je sve izgubljeno. Ali onda se setih da ih pitam baš ovim rečima: Da li ste sigurni? To što film jeste sada zove se negativ što znači da ako smo slikali mrak naravno da će ti delovi biti skoro potpuno providni. Dali su mi drugu šansu i uz dosta agonije oko granice između fotografija dobili smo ove i njima slične koje su nam, mislim, najdraže. Ako uspemo da spasemo još neku sa ovih filmova budite sigurni da ćemo ih podeliti sa vama.

Clear skies!

Нема коментара: