29. 1. 2011.

URU AN-NA


Autor: Bruno
Sazvežđe Orion  (sa Mesecom i komšijskim štrikom)
Lokacija: Memorijalna/terasna opservatorija Karaburma
Razlog izlaska na teren: ništa specijalno (sem čistog neba)
Oprema: FujiFilm FinePix S5600 (piggyback)

Zima je. Tužno vreme za Gledanje u nebo sa severne polulopte i sa ove geografske širine. Noći su uglavnom hladne i oblačne tako da nam nedostaje čist pogled u nebo. Jedino što nam preostaje jesu Zvezdani atlasi i gomile članaka i knjiga kojih nikada nije dosta. Put od kosmologije, koja posmatra Univerzum kao jedno, do neuhvatljivih čestica, koje je neko video na papiru ali tehnologija još nije dokazala da postoje, ide sve dublje ali stvari postaju sve jasnije.
Iako smo još deca koja su tek skinula foliju sa Kinder jajeta, od siline saznanja i količine podataka na ivici smo šizofrenije što se primećuje kada nam neko uputi i najprostije pitanje a dobije potpuno sulud odgovor. Iskreno, počele su da nas plaše izazvane moždane oluje te smo odlučili da na neki način pronađemo sigurnu luku, prvenstveno za naše dobro a onda i za dobro svih naših drugarica,  drugara i svih onih koje ovako nešto imalo zanima.
Stoga (da da,  STOGA) milina nam je da vam predstavimo mali serijal članaka, radnog naslova ’’Svetlost sa Neba bez Sunca’’, kojim ćemo pokušati da vam približimo naš razlog i želju za budnim noćima uz teleskop. Po malo mitologije, istorije, astronomije i fizike (telo, srce i dušu) utkaćemo u ovaj podvig biblijskih proporcija i epskog značaja koji će pokušati da natera Čovečanstvo da razmišlja u simbiozi sa ovim našim Kamenom, jedinim kojeg imamo. He he he. Trudićemo se da članci izlaze jednom nedeljno (u nedelju najverovatnije) i uglavnom će biti podeljeni po sazvežđima i godišnjim dobima, a zašto, saznaćete. Neće tu biti nikakvih komplikacija samo mali uvod u amatersku astronomiju uz neke zanimljive ali i nepojmljive stvari. Nepojmljive za nas ljude, naravno, zato što nepojmljivo, nama, je ono što Kosmos ustvari jeste, bio je i biće najverovatnije zauvek, dok se mi još uvek vrtimo, prilično zbunjeni i nesvesni, na vrhu prsta Orionove ruke, u našoj galaksiji zvanoj Mlečni put koja je deo lokalne grupe galaksija mistično i pametno nazvane Lokalna Grupa.
No, u ovom trenutku nećemo i ne želimo da tražimo Ultimativni Odgovor na Ultimativno Pitanje zato što znajući odgovor nećemo znati kuda dalje ili će se ispostaviti da je Ultimativni Odgovor na Ultimativno Pitanje o Životu, Univerzumu i Svemu : 42 (Duboka Misao, posle 7 i po miliona godina razmišljanja. Ultimativno Pitanje, doduše, još uvek nepoznato). Postoji teorija koja kaže da ako iko ikada otkrije za šta tačno služi Univerzum i zašto je ovde, on će u trenutku nestati i biće zamenjen nečime što je još više bizarno i neobjašnjivo. Postoji još jedna teorija koja kaže da se ovo već desilo! (he he  genijalni Daglas Adams i Autostoperski vodič kroz Galaksiju)

Doviđenja, prijatno, svaka čast i DON’T PANIC!
U sledećoj epizodi: Prolog

1 коментар:

ExNor је рекао...

Strava kolega, odlična ideja i vrlo inspirativan post, samo napred...