30. 1. 2011.

Izveštaj sa Rtnja

Autor: 5ja
Razlog izlaska na teren: testiranje refraktora Celestron AstroMaster 70 EQ

Evo kolege, da podnesem raport sa Rtnja...
Znate da sam motelu-restoranu u kom sam radio i odseo kupio na poklon teleskop refraktor Celestron AstroMaster 70/900 na prostoj EQ montaži.. Nakon dva dana potpune oblačnosti su se konačno oblaci razišli i meni se ukazala prilika da testiram to isto Celestronče.. Iako je skroman teleskop, mogu vam reći da sam jaaako zadovoljan slikom koju sam video.. Pokušavao sam čak i da slikam nešto iz ruke ali nije mi uspelo. Naime, napolju je bilo -18 stepeni celzijusa, šta dalje da vam pričam..

Izveštaj:
25. na 26. Januar 2011. oko 00:30 h sam provirio kroz prozor sobe i video da ''puca'' seeing.. Oko 01:00 sam izašao u park motela i sa sobom poneo svu raspoloživu opremu.. Ipak, ne potpuno idealno mesto za opservaciju jer se svuda u okolini nalaze bandere koje osvetljavaju stazu za šetanje.. Na -18 C' i s obzirom da sam bio sam, nije mi baš palo na pamet da se udaljavam mnogo od motela u potrazi za mrakom, pa sam tako našao u blizini jednu banderu koja ne radi i ''debelu'' senku od nekog bungalova i smestio se tu..
Pitali smo se na kolikom minusu može da funkcioniše montaža.. Evo ja sam sad siguran da na -18 može da funkcioniše oko pola sata do sat vremena.. Posle tog vremena okretanje slow motion ručice izgleda kao kad zabijate/šrafite otvarač za vino u pampur, tj. slow motion se okreće jako teško i s naporom jer se celokupna montaža zaledi...
Prvih 15 do 20 minuta nisam mogao da izoštrim sliku, pa sam pustio da se aklimatizuju sočiva.. Posle toga se sve videlo kristalno.. Ne znajući šta pre da gledam, prvo sam nanišanio M42 da vidim kako se vidi.. 20 mm okular, super! Menjam na 10 mm i oduševim se.. M42 u punom sjaju, stvarno ne znam da li je seeing bio toliko dobar ili šta, ali video sam ga jasno i nimalo lošije nego sa našim 150/700 SkyWatcher-om.. Pokušavam da slikam iz ruke - nema šanse..
Sa istoka Mesec u fazi ''third quarter'' tek izašao iznad horizonta, još uvek se žuti.. Iznad njega u konjukciji Spica i Saturn, sjajan prizor... Okrećem se prvo ka Mesecu da vidim kako se vide krateri... Odmah sa 10 mm gledam, i vidim odlično i jasno kratere ali ipak se tu provaljuje razlika izmedju 70 mm refraktora i 150 mm reflektora... Mada je i Mesec bio baš nisko na horizontu pa kroz sloj atmosfere i nije mogao biti baš kristalan pogled na njega.. Opet pokušavam da fotkam iz ruke u nadi da ću sa svetlim Mesecom uspeti, ali bezuspešno opet..
Ne znam šta ću pre, a osećam da mi se polako lede prsti i ostali udovi, kao i sam teleskop koji svuda po sebi dobija belu boju od sitnih kristala leda.. Da li ću pre da fotkam konjukciju i pejzaž sa Mesecom, da li da probam 20 mm ili 10 mm okular, da li da jurim neki drugi DSO posto je fenomenalan seeing, da li da probam da fotkam afokalno iz ruke.. Na 6 strana od jednom.. Ipak se odlučujem za Saturn pošto ga do sad nisam nikad posmatrao i tu dolazi do kulminacije i nezaboravne uspomene mog kratkotrajnog izlaska na teren.. Oduševljenje i adrenalin kada sam ugledao Saturn sa sve vidljivim prstenovima i svojim crvenkastim satelitom (najvećim satelitom u našem solarnom sistemu) Titanom. Narednih desetak minuta posvećujem opservaciji Saturna.. Opet pokušavam da fotkam, opet bezuspešno. Šteta.
Izgledali su otprilike ovako:


Ubrzo posle sam se čuo sa kolegom ExNor-om da podelim radost i euforiju makar preko slušalice.. :D Tad su krenule i da pucaju sve baterije od hladnoće, i na telefonu i na fotoaparatu.. Sve zajedno sam ostao oko sat ipo vremena napolju, a prošlo je brzo kao 10 minuta.. Šteta što u svoj žurbi nisam uspeo da napravim bolje fotke, ali evo makar nešto da probam malo da vam dočaram sjajan prizor konjukcije (Saturn je iznad, Spica u sredini):


Kada sam krenuo da se pakujem i da skidam tubus sa montaže bukvalno sam opekao jagodice na prstima od hladnoće tubusa... Dva dana sam osećao blagi bol u jagodicama nakon toga... Nema veze, vredelo je, posmatrao sam Saturn i Titan po prvi put u životu i stekao još jedno nezaboravno iskustvo...

To bi bilo to. Motelu sam ostavio Celestronče na poklon, i on sad stoji montiran pored recepcije i svaki posetilac je slobodan da ga koristi. Nadam se da sam time bar malo doprineo popularizaciji astro opservacije.. Ako se nekad nadjete na putu podno Rtnja (od Paraćina ka Zaječaru i Boru) a nemate sa sobom nikakvu opremu, slobodno svratite u ''Etno oazu Rtanj Balašević'' i isprobajte ovaj teleskop.
Clear skies!

3 коментара:

ExNor је рекао...

Genijalno kolega! Kao da sam bio tamo sa tombom, svaka cast, kada se malo vreme prolepsa, mogli bi da ponovimo akciju, da upoznamo naseg Sky-Watchera sa Celestronom ;-)

lu је рекао...

Meni vecim delom nije jasno ali svaka cast na upornosti!! :)

ExNor је рекао...

Moguće da se kolega 5ja malo zaneo u svoj toj euforiji, pa malo preterao sa "stručnim" detaljima, ali svakako, sve nedoumice smo vrlo radi da razresimo i pojasnimo, naš kontakt Email se nalazi pri vrhu bloga sa desne strane. Budite slobodni kontaktirati nas.
Srdacačan pozdrav.