15. 1. 2011.

Noć opozicije Jupitera 21.09.2010.

Autor: amatersko astronomsko društvo "Tycho Brahe" Beograd
Lokacija i datum: Beograd, Kotež, noć 20. na 21.09.2010.
Razlog izlaska na teren: Retka opozicija Jupitera
Oprema: Standardna

Obzirom da planeta Jupiter nije bila bliža Zemlji još od 1963. (na razdaljini od 3.9538 AJ, približno 600 miliona kilometara!) i da to neće biti u narednih 11 godina, rešili smo da tu noć zasučemo rukave, iznesemo opremu na terasu, zauzdamo je i pokušamo da taj značajni događaj dokumentujemo.
Priloženi kadrovi prikazuju prolazak Jupitera i njegova 4 meseca kroz okular fiksnog teleskopa, 15-ak stepeni istočno od lokalnog meridijana (jugo-istok) 20.09.2010. u 22:40 UTC.
Glavni akteri ovog dokumentarca su, osim jednog "mrtvog piksela" ;-), sa leva na desno: Kalisto, Ganimed, JUPITER, Io i Europa, a zabeleženi standardnom opremom, u okularu od 25mm, fotoaparatom Canon A450 na MicroStage adapteru.

Takođe, na oko 23 stepena zapadno od Jupitera, tu noć društvo nam je pravio i mesec kome su nedostajala 2 dana kako bi postao pun (faza "waxing gibbous"), ne baš dobar saveznik kada je u pitanju astrofotografija, a mi naravno nismo propustili priliku da i njemu "uzmemo meru". Kadrom dominiraju, krater Tycho (dole levo), a iznad njega pri vrhu Kopernikus i Kepler, koji opravdano nose imena velikana astronomije.




Za kraj, evo i fotografije opreme i terase kojima smo raspolagali te večeri. Između ostalog tu su adapter za fotoaparat (Micro Stage) učvršćen na okular i na njemu montirani Canon A450. A ko je bio, te sreće, da fotka na ovaj način (afokalna astrofotografija) i sa ovakvom ili sličnom opremom, zna kakvo je to "veselje"...tipa sve može, nema problema, ali samo bez: pipanja, disanja, naglih pokreta i slično, a fokusiranje...eee...


2 коментара:

Анониман је рекао...

Veri najs kolega! Skoro zaboravih da imamo video Jupitera.

a.a.d. "Tycho Brahe" је рекао...

Hvala kolega ;-)