20. 10. 2011.

TYCHO BRAHE 24.10.2011. In memoriam

Autor: amatersko astronomsko društvo "Tycho Brahe" Beograd
Lokacija i datum: Beograd, 24. oktobar 2011. UTC+2
Oprema: Standardna

Na današnji dan, pre tačno 410 godina, ovaj svet napustio je velikan osmatračke astronomije, mistik i istinski hedonista, jedan jedini i neponovljivi...Tycho Brahe.
Budući da naše amatersko astronomsko društvo sa ponosom nosi ime tog velikana, odlučili smo se da na ovaj dan i u njegovu čast, objavimo astrofotografije iz naše arhive koje iz raznoraznih razloga nisu prezentovane do sada. Iako su daleko od savršenstva po današnjim, čak i amaterskim merilima, u jedno smo sigurni, "Tajko" bi njima bio svakako fasciniran, možda i više no što smo mi to bili.
Sve fotografije su zabeležene našom standardnom opremom, afokalnom tehnikom, što će reći da je običan digitalni fotoaparat bio posebnim adapterom pričvršćen na okular, a potom ta čitava skalamerija umetnuta i obezbedjena u fokuseru teleskopa :)

Na animaciji koja sledi zabeležen je veći deo Meseca, čijim donjim centralnim delom normalno dominira krater Tycho, dok mu društvo prave ništa manje upečatljivi krateri Kopernik, Kepler i Aristarh, koji se nalaze gore levo.

Terasa na Karaburmi 10. oktobra 2011. u 23:00 (pozitiv-negativ animacija)
Autor: Bruno

Tycho krater je nastao udarom asteroida pre oko 100 miliona godina, prečnika je 86,21 km i 4,8 km dubok, a od nas je udaljen u proseku 400.000 kilometara, obzirom na mesečevu blago eliptičnu orbitu oko Zemlje. ;)

Terasa na Karaburmi 10. oktobra 2011. u 23:39
Autor: Bruno

Jupiter, najveća planeta sunčevog sistema, a u njegovom donjem desnom uglu jedva uočljiva Velika crvena pega inače ogromna anticiklon oluja veličine nekoliko Zemaljskih kugli koja besni već najmanje 300 godina.

Terasa u Kotežu 28. oktobra 2010. u 21:37
Obrađeno u Registax-u
Autor: ExNor
Gasoviti džin planeta Saturn i njegov "zaštitni" znak prstenovi sačinjeni od komadića prašine i leda debljine svega nekoliko desetina metara što u poređenju sa ogromnom planetom na oko deluje tanje od oštrice žileta.

Terasa u Kotežu 18. aprila 2011. u 23:43
Obrađeno u Registax-u
Autor: ExNor

Maglina u sazvežđu Lovca (M42 ili NGC 1976) je nama najbliža regija masovnog formiranja novih zvezda iz gigantskog oblaka gasa i prašine koji se pruža na oko 24 svetlosne godine u širinu. Uprkos tome što je od nas udaljena približno 1.300 svetlosnih godina, u vedrim noćima može se uočiti golim okom. Mi smo bili iznenađeni kako je fotka ispala, obzirom da je nastala neposredno kraj železničke stanice Rakovica, čija je žuto-narandžasta rasveta u ogromnim količinama prosto žarila po nebu iznad nas.

Fotografisano u Rakovici 11. septembra 2011. u 4:42
Autor: a.a.d. "Tycho Brahe" Beograd

Istorijski zapisi govore o tome da je Tycho Brahe umirući, na samrtnoj postelji u delirujumu uporno ponavljao:
"Ne dozvolite da moj život izgleda protraćen". Danas, nakon gotovo 4 veka, nema nikakve sumnje, "Tajko" se nalazi među najsjajnijim zvezdama na nebu moderne astronomije, u društvu giganata poput Kopernika, Keplera i Galilea, prvoboraca revolucije i paradigme koja još uvek traje i koja je iz temelja promenila naše spoznaje u vezi Vasione i načina na koji ona funkcioniše.

Нема коментара: