2. 5. 2011.

Halo? Ko je?

Autor: 5ja
Lokacija: Veliko ratno ostrvo (plaža Lido), Beograd
Datum: 30. April 2011.
Canon SX120 IS

Halo je optički fenomen u vidu belih ili obojenih krugova, lukova, linija i tačaka na nebu. Halo nastaje tako što se svetlosni zraci prelamaju kroz kristale leda (najčešće šestougaone) koji se nalaze u oblacima (Cirusima) 5-10 km visine. Najčešće se pojavljuje oko Sunca i Meseca ali se može pojaviti i bilo gde drugde, čak i na suprotnoj strani neba. U zavisnosti od oblika i položaja kristala leda javljaju se različiti tipovi Haloa. Najpoznatiji i najčešći je takozvani 22° halo koji pravi krug poluprečnika 22 stepena oko Sunca ili Meseca:



Nakon nekoliko minuta pojavio se i čuveni Sunčev pas (Sun dog) ili Parhelion. Sundog i 22° halo su dve najčešće pojave ledenih haloa. Javlja se sa leve i desne strane Sunca, najčešće kad je Sunce niže na horizontu.




Na ovoj fotografiji se mogu videti još dva tipa haloa. Jedan je Parhelični krug (Parhelic circle), to je horizontalni luk koji ide od Sunca i prolazi kroz Sunčevog psa. On je najčešće neobojen, tj. bele je boje jer tu kristali leda reflektuju svetlosne zrake (za razliku od obojenih koji ih refraktuju u spektar boja)... 

Drugi je luk koji sija sjajnije od 22° haloa i koji se nalazi na ovoj fotografiji iznad sunca na gornjoj tangenti 22° haloa i sija jače nego on. Zove se ''Opisujući halo'' (Circumscribed halo). U zavisnosti od Sunčeve altitude ovaj halo menja svoj oblik. Naime, dok je Sunce višlje ka zenitu (na 90°) ovaj halo opisuje čitav 22° halo oko sunca, a kako sunce ''pada'' ovaj halo postaje sve elipsastiji tj. u obliku bubrega ili pasulja da bi se na 29° altitude razdvojio u donji i gornji ''Tangentni luk'' (Tangent arc).

Sunčev halo za koji kažu da je najlepši se zove Circumzenithal arc. Izgleda kao duga naopačke, a zovu ga još i ''smešak na nebu'' (''a smile in the sky''). Ovaj halo najčešće čini četvrt kruga kao na sledećoj fotografiji, a jako jako retko se može videti i ceo krug koji se opisuje tačno oko zenita.


Uživo je sve to izgledalo fantastično i nestvarno.. Čitava geometrija, kao crtež preko neba nacrtan kristalima leda i svetlosnim zracima.. Spektakularan prizor...

1 коментар:

Анониман је рекао...

bravo majstori!